Design

LAMp

Dit is voor mij een van de eerste ontwerp opdrachten geweest; De lamp. De opdracht was, zoals de naam wellicht al aanduidt, om een lamp te ontwerpen. De lamp moest lasergesneden worden uit ofwel hout, of PP. De lamp moest plano verpakt kunnen worden en door de klant als een soort bouwpakket in elkaar worden gezet, zonder lijm, spijkers of iets in die richtlijnen.

Ik had op dit moment nog weinig ervaring met het ontwerpproces en kon hierdoor de benodigde tijd voor de verschillende fases moeilijk inschatten. Ik zat vol met creatieve ideeën wat heeft geresulteerd in een te lange, te brede synthesefase. Hier onder ziet u enkele modellen die in dit stadium zijn ontstaan. Dit is dan ook direct een van mijn sterkere punten, ik ben goed in veel gevarieerde dingen bedenken.

Naast dat ik van dit project vele praktische inzichten heb opgedaan, heb ik geleerd hoe ik knopen moet doorhakken.

Fly Away

Voor het vak Verpakkings Ontwerpen moesten wij 10 weken aan de slag met een verpakking voor een vliegtuigmaatschappij. Ik had samen met een team, van in totaal 3 personen, voor KLM gekozen. Het moest een warme en twee koude maaltijden bevatten. Hierbij is onderzoek gedaan naar materialen en productietechnieken, zodat het technisch haalbaar werd.

Mijn concepten gingen allemaal de richting van ruimte optimaliseren in. Eten in een vliegtuig op zo'n klein tafeltje voelt enorm goedkoop en voor een degelijk merk als KLM vond ik dat daar verandering in moest komen. Je ziet dan ook in mijn synthesefase (de zes foto's hieronder) veel verschillende manieren om ruimte te winnen. 

In het finale concept kun je het achterste gedeelte van de verpakking omhoog schuiven, hierdoor wordt er wel 50% meer ruimte gewonnen! Zo kan de gebruiker zelf kiezen welke maaltijd hij of zij eerst eet, zonder alles bij de buurman kwijt te moeten.

Ook zijn er voor dit project een aantal berekeningen en vormstudies in SolidWorks gedaan.

Cumbu

Dit is een ander project uit mijn eerste jaar Product Design. De opdracht was om een soort braintrainer te maken voor een door jou gekozen doelgroep

De braintrainer bestond uit een LED ring met verschillende kleuren die ik door middel van een stukje elektrotechniek gekoppeld had aan een viertal knopjes. De ring lichte op aan één van de vier zijdes en dit moest je onthouden. In ronde twee kwamen er twee achtereenvolgende lichten die je moest onthouden en kopieëren. Bij ronde zes lichte een zestal lichtjes achter elkaar op, enzovoorts. Tot dat je af was. 

Nadat het elektrotechnische gedeelte afgerond was moesten we de Cumbu aan een gebruiker koppelen. Voor mij waren dit huisvrouwen, hier zaten een aantal argumenten achter maar daar zal ik u niet mee vervelen. Het idee was dat de Cumbu in een soort Ipad hoes van leer verwerkt zat, zodat deze overal gespeeld kon worden. De daadwerkelijke Cumbu zit in dit design niet verwerkt.

Udja

 

Een andere hobby, waar ik ook mijn creativiteit in kwijt kan, zijn mijn reptielen. En dan specifiek hun terraria. Bij het inrichten van hun verblijf komt een stuk spatial design aan te pas, waarbij er rekening gehouden moet worden met het groeien van de planten en de manier waarop het beest beweegt en leeft. Ook zitten er bijvoorbeeld insecten in dit terrarium (denk aan pissebedden) die de uitwerpselen van de slang verteren tot mest voor de planten. Dit scheelt mij opruimen en het is enorm goed voor de planten, een circulair eco-systeem

Hieronder ziet u enkele foto's van het proces om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Het terrarium heeft al meerdere vormen aangenomen sinds Udja hier woont. 

Ook heb ik een baardagaam (hagedis), genaamd Elvis. Elvis heb ik ondertussen al een jaar of 7 en zijn terrarium is talloze keren veranderd, van een zandkleurige woestijn tot rode rotsvlakte met een verborgen tunnel systeem!